La regeneració del Ter Vell després de l’incendi vol tranquil·litat

Incendi del Ter Vell

L’EMD i el Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter demanen que es deixi tranquil·litat per regenerar l’espai afectat per l’incendi a la zona del Ter Vell. El President de l’EMD, Francesc Ferrer, i el Director del Parc, Ramon Alturo, han participat en el programa Vida Verda de Ràdio 4 on han parlat del procés per regenerar aquest indret d’alt valor ecològic.

L’incendi es va declarar el 6 de novembre i va cremar 16 hectàrees d’aquests aiguamolls afectant mobiliari del Parc Natural i provocant la fugida o mort de diversa fauna. Per Alturo “quan pensem en un espai humit mai pensem que hi pot haver un incendi, però portàvem un any molt sec i hi havia condicions perquè passés”.

Com ja va passar amb el Temporal Gloria o l’incendi del Massís del Montgrí a l’estiu hi ha hagut crides a netejar la zona afectada però tant des de l’EMD com des del Parc Natural adverteixen que de vegades les bones intencions poden fer més mal al medi. “Si aquest espai tant fràgil és envaït per molta gent, pot ser que les poques espècies que hi queden s’espantin i marxin”, ha alertat Alturo qui ha afegit que “cal deixar l’espai el màxim tranquil possible”.

Alguns animals ja havien començat a hivernar al parc

El President de l’EMD, Francesc Ferrer, ha lamentat que de resultes de l’incendi “molta fauna que venia a hivernar en aquest petit oasi no hi podrà ser”. De fet, Ferrer ha explicat que abans de l’incendi ja s’havien detectat especímens de bitó, un tipus de garça amagadissa en perill d’extinció.

Un altre problema de que el parc hagi quedat “despullat” és la presència de gats de carrer. Ferrer ha demanat a la gent que no doni menjar a aquests animals prop del parc, sinó als espais que ja hi ha habilitats per això.

Hivern perdut, primavera de baixa qualitat

Pel que fa al a regeneració Ramon Alturo ha indicat que com a zona d’hivernació “ja no es recuperarà i que com a zona de cria a la primavera la qualitat serà baixa” i ha alertat del perill que es multipliquin les espècies invasores. No obstant, tant Alturo com Ferrer s’han mostrat esperançats que la zona es regenerarà i que tindrà tanta o més qualitat que abans de l’incendi.

En aquest sentit Ajuntament de Torroella de Montgrí, Parc Natural i EMD treballen per redefinir els projectes europeus i fer accions que permetin regenerar un espai natural emblemàtic.

 

–> Recupera l’entrevista sencera clicant aquí.